Ken jij de 80-20 regel al?

Ken jij de 80-20 regel al?

Binnen het testen geldt de 80-20- regel. Massaal testen we de waarschijnlijke errors, de 80 procent. Daarin vinden we vaak niets. Waar het écht om draait is de overige 20 procent, die we over het hoofd zien. Die situaties die een ontwikkelaar zich haast niet voor kan stellen, maar in de praktijk met regelmaat voorkomen. Hoe je ook die errors voorkomt? Als volgt…

Kom niet voor verassingen te staan

Testen doen wij in drie fases. De eerste twee fases vallen onder de bekende 80 procent. Is datgene geleverd waar de klant om vroeg? En zitten er, op technisch vlak, geen bugs meer in het ontwerp? Dan komt fase drie: de overige 20 procent. Onafhankelijk van het functioneel en technisch ontwerp, testen wij op praktisch vlak. Wat kan een ontwikkelaar niet bedenken, maar komt in de praktijk wel regelmatig voor? Zo voorkomen wij dat de eindgebruiker als nog voor verassingen komt te staan.

Rariteiten

Stel je voor: in jouw systeem voer jij een order door en stel je een factuur op. De klant ontvangt deze en denkt; hé maar dat klopt niet. Verward en gefrustreerd gaat hij drukken op verschillende knoppen. Een annulering daar, een nieuwe bestelling hier, nog een mailtje erbovenop, en dan gaat het mis. Dit soort rariteiten zorgen regelmatig voor een verstoring in de operatie. Gebruikershandelingen die vanaf de zijlijn onlogisch lijken, maar in de praktijk met regelmaat voorkomen.

Better be safe than sorry

Hoe we deze 20 procent van de errors voorkomen? Met een grondige voorbereiding en voldoende tijd voor het maken van de juiste testscripts. Grondig testen kost nu eenmaal tijd. Tijd die je eenvoudig terugverdient wanneer je de juiste test neerzet. Want ook hier geldt; better be safe than sorry.

Wil je meer weten over grondig testen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar.
Direct contact? Bel (+31) (0)30 60 20 160