Onverwacht licht op het doen van business

Onverwacht licht op het doen van business

Weet je wat ik echt prachtig vind? Dat is als er letterlijk iets op je pad komt wat je nooit bedacht had maar wat achteraf heel waardevol blijkt te zijn. Daarom begint dit verhaal als een sprookje en mondt het uit in een onverwachte nieuwe manier van samenwerken en het doen van business.

Het verlichtende sprookje

Er waren eens twee mannen die, onafhankelijk van elkaar, een gloeilamp nodig hadden. Ze stonden naast elkaar in het gangpad van een bouwmarkt en wisten toen nog niet dat zij meer licht zouden zien dan waar ze voor gekomen waren. Ze kenden elkaar, maar nog niet goed genoeg, en raakten in gesprek. Een veel gestelde openingsvraag volgde: “Waar houd jij je op dit moment mee bezig?” De persoon die het antwoord gaf, een ondernemer, vertelde dat hij op het punt stond om met een Indische IT partij in zee te gaan en een contract te tekenen. In Nederland was er geen enkele partij die hem flexibiliteit kon geven of bleken allerlei deeloplossingen veel te duur en overcompleet te zijn. Dus zou de oplossing gebouwd moeten gaan worden.

De werkelijke ontmoeting van twee bekenden

De man die de vragen stelde was ik zelf. Deze toevallige ontmoeting was met Jaap Koster, eigenaar van PCS, het oudste opleidingsinstituut voor de farmaceutische en medische hulpmiddelenindustrie in Nederland. Zij ondersteunen onder andere enkele van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld o.a. met auditing en training gerelateerde activiteiten, maar ook heel erg kleine farmaceutische bedrijven. Op elke vraag die hij stelde bleek ik een goed antwoord te kunnen geven. Jaap werd steeds enthousiaster toen ik vertelde dat Promis zich ook bezighoudt met dossiers met medische gegevens. Dat gaf voor hem het vertrouwen om een vervolgafspraak te maken, want in de farmaceutische wereld waarin hij werkt is, net zoals in de Arbo- & Verzuimsector, de wet- en regelgeving behoorlijk streng met name op het gebied van computer systemen. We bleken veel meer gemeen te hebben. Allebei hebben we bedrijven die erop gericht zijn om processen werkbaar te houden voor mensen die ermee werken. Eenvoudig, logisch en niets overbodig is waar ook hij voorstander van is.

Bundeling van twee krachten

Inmiddels heeft dit bezoek aan de plaatselijke Praxis geresulteerd in een intensieve samenwerking. PCS heeft al jarenlang toegang tot de farmaceutische industrie en via hem wordt Promis met succes binnen dit marktsegment geleverd. Promis bleek de partij te zijn waardoor PCS niet zelf in India applicaties hoefde te ontwikkelen.

Drie Leermomenten

Welke drie lessen kan je trekken uit deze toevallige ontmoeting:
  • Dat het belangrijk is om samen te werken met partijen die al toegang hebben tot het marktsegment waarin je zou willen acteren. Zonder PCS had Promis nooit zulke grote stappen in korte tijd kunnen maken.
  • Dat je niet altijd moet kijken naar grote wereldwijde spelers, omdat er ook kleinere lokale partijen zijn die complexe vragen kunnen beantwoorden.
  • Dat je vaker in de Praxis, of welke bouwmarkt dan ook, met mensen in gesprek moet gaan. Het zal je onverwacht nieuw licht geven op jouw eigen business.


Kees Bal – Telefoonnummer: 030 – 60 20 160 of te bereiken via het contactformulier.
Direct contact? Bel (+31) (0)30 60 20 160