Praktijkcase PCS: “Plotseling bleken alle componenten te kloppen…”

Praktijkcase PCS: “Plotseling bleken alle componenten te kloppen…”

Deze keer gingen we in gesprek met Jaap Koster, directeur van PCS, Pharmaceutical Consultancy Services in Woerden. Al eerder schreven we over onze toevallige ontmoeting, maar wat waren nu precies zijn reden om voor Promis te kiezen? Deze vraag resulteerde in een interessant gesprek, waaruit bleek dat het voor hem een mix was van componenten die elkaar versterken.

Op zoek naar flexibiliteit

“Veel softwarebedrijven leveren dichtgetimmerde producten en zijn niet in staat, of niet bereid, te veranderen.” Met deze confronterende zin start Jaap zijn gesprek. Hij legt uit dat het in de farmacie wereld waarin hij werkt uitermate belangrijk is dat de software leverancier aanpassingen kan maken op de gewenste workflow. Hij was verbaasd over de inflexibiliteit en beperkte branchekennis van de partijen waarmee hij sprak. Frustrerend noemde hij het, want er werden vooral dure standaard producten aangeboden met functionaliteiten die nooit gebruikt zouden gaan worden. Tot dat hij met Promis om de tafel ging zitten…

De privacy van medische gegevens

Naast flexibiliteit bleekt er een nog belangrijker component te zijn; “de digitale veiligheid rondom medische dossiers en het voldoen aan de AVG wetgeving zoals die bij ons geldt is cruciaal”, legt Jaap uit. Veel leveranciers zeggen wel AVG-proof te zijn, maar hebben onvoldoende geborgd waar het in de werkprocessen volgens onze wet- en regelgeving toch fout zou kunnen gaan. Kennis hebben van de branche en de daarbij behorende processen is evident om privacy te kunnen borgen, is zijn conclusie.

Een derde overtuigende component

De combinatie van flexibiliteit en privacy werd nog versterkt toen er een aantal praktijkvoorbeelden van maatwerk bij aansprekende klantnamen werden getoond. “Als het bij deze partijen klopt, dan hoef ik niet meer verder te kijken”, was hoe Jaap het verwoordde.

Het resultaat

PCS kan nu tegen haar klanten zeggen dat ze een elektronisch en gevalideerd systeem hebben wat snel te implementeren valt en compliant is met de wet- en regelgeving binnen de farmaceutische sector. Het is bijvoorbeeld extreem belangrijk dat de data die ingevoerd wordt altijd bewaard blijft en waarheidsgetrouw is conform de gestelde eisen die in deze sector gelden. “De temperatuur in een kweekreactor moet bijvoorbeeld altijd 37,4 graden Celsius zijn. Als daar een afwijking in is worden we door Promis gewaarschuwd omdat de software aan allerlei apparaten gekoppeld wordt en de data valideert” sluit Jaap af.

Tot slot

Vanuit Promis houden we als regel aan dat we zo’n 20% van onze oplossing als maatwerk kunnen configureren. Maar dat we ook weleens “nee” durven te zeggen tegen een sales pitch. Dat kun je teruglezen in onze vorige blog.

Over PCS

PCS, opgericht in 1990, is het oudste opleidingsinstituut voor de farmaceutische en medische industrie in Nederland. Al meer dan 30 jaar ondersteunt het bedrijf enkele van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld met GMP & GDP-implementatie, GMP & GDP Repair, Auditing en training gerelateerde activiteiten. Dank Jaap Koster voor het delen van jouw verhaal!
Direct contact? Bel (+31) (0)30 60 20 160