Sneller dan snel? 5 verandertips voor mkb ondernemers

Sneller dan snel? 5 verandertips voor mkb ondernemers

Je hebt een prachtige nieuwe Tesla, voorzien van alles wat je lief is en zelfs meer. Lekker comfortabel zit je achter het stuur in een mooie lederen stoel, de verwarming staat aan, je hoeft zelf nauwelijks nog te remmen en te sturen en op het gebied van communicatie is alles volledig geïntegreerd en spraakgestuurd. Jaloerse blikken staren je aan. Balen!

Je staat in de file…

Wat de link is met business?

Dat je van alles kunt hebben aangeschaft op het gebied van technologie en innovatie, maar het nog steeds gaat om het bereiken van einddoelen. Met een ‘teveel’ of overvloed aan functionaliteiten wordt de kans op vertraging groter. Terwijl het sneller dan ooit “van A naar B gaan”, en daardoor ergens eerder aankomen dan de concurrent, een steeds crucialere rol speelt. Daarom deze 5 tips die jouw bedrijf sneller laten veranderen.

Tip 1: Beperk je bottlenecks

Wie wil kunnen veranderen moet allereerst de ruimte krijgen. Zolang er geen bottlenecks weggenomen worden die onnodig veel tijd kosten zal er ook geen tijd voor vernieuwing worden vrijgemaakt. Probeer bijvoorbeeld eens datgene te elimineren waar je gedurende de dag alleen maar door wordt afgeleid. Dat voorkomt alvast vervelende opstoppingen.

Tip 2: Kader niet teveel af

Symbolisch moet je ook bij de implementatie van een technologische verandering op- en afritten kunnen kiezen op het moment dat het nodig is. Soms is het beter om je route bij te stellen. Mensen zijn echter van nature gewend om van alles vooraf vast te leggen, maar de beste innovaties komen meestal voort uit projecten waar voldoende ruimte is voor een flexibele invulling. Achteraf zal blijken dat je dan op een veel mooiere bestemming bent aangekomen en onderweg ook meer gezien hebt.

Tip 3: Experimenteer en leer

Einddoelen bereik je sneller door tussentijds te leren, net zoals het navigatiesysteem jou plotseling een andere route voorstelt om files te omzeilen. De bekende methodes van stapsgewijs werken en leren zijn bijvoorbeeld agile en lean startup.

Tip 4: Zorg voor voldoende ruimte

Zie het maar als het hebben van genoeg ‘frisse lucht.’ Je kunt alleen maar met verandering bezig zijn als je ook de vrijheid krijgt om te experimenteren en met klanten en collega’s in gesprek te gaan. Daardoor worden nieuwe ideeën opgedaan.

Tip 5: Lees nog even deze blog

Zo’n prachtige Tesla is meestal ook een statussymbool. Dan is het misschien minder erg dat je niet overal een ROI van kunt maken. Maar dat zou bij jouw bedrijfsprocessen niet zo mogen zijn. We hebben soms zoveel technologie omarmt dat het steeds uitdagender geworden is om wendbaar te zijn.

Als je snel vooruit wilt dan helpt het om te denken in eenvoud, logica en niets overbodigs….

Direct contact? Bel (+31) (0)30 60 20 160